Home > Onderzoek > Gender gelijkheid

Home > Pers > Gender gelijkheid

Ik erger me aan mensen die beweren dat mannen en vrouwen anders zijn.

Op 25 september 2018 was ik bij een lezing "De man is geen jager", door Jelto Drenth. Hij begon zijn lezing als volgt:

"Geacht publiek, ik groet u gender neutraal om een statement te maken. De verschillen tussen man en vrouw zijn overrated. Dit komt mede dankzij de publicaties van Diederik Stapel, die zijn meetresultaten uit zijn duim zuigt."

Dit word onder meer onderschreven wanneer een van zijn conclusies getest word. Zo kwam Diederik stapel tot de conclusie dat mannen eerder geneigd zijn om impulsief risico te nemen dankzij het feit dat ze hogere testosteron spiegels hebben.

Shown-is-a-depiction-of-the-bimodal-distribution-of-raw-baseline-salivary-testosterone-man-and-woman

Het verschil in testosteron concentraties tussen mannen en vrouwen (zie hierboven) is inderdaad aanwezig en significant. Bron: Researchgate.

Density-plot-of-sex-difference-in-risk-taking-measure-Density-plot-showing-men-and-woman

Hierboven is de histogram van de mate waarin mannen en vrouwen impulsieve risico's nemen. Er is inderdaad een verschil, en wanneer de sample size groot genoeg is, mag dit wetenschappelijk gezien ook "een significant verschil" genoemd worden. Maar laten we wel wezen, het verschil tussen mannen en vrouwen is zo goed als verwaarloosbaar, en de correlatie met testosteron is ver te zoeken. Bron: Researchgate.

Terug naar pers

Terug naar onderzoek