Home > Creatief > Stickers

Verschillende stickers

In mijn leven heb ik me vaak heel alleen gevoeld, bijvoorbeeld over LHBT zaken, maar ook over het idee dat wildplassen helemaal zo slecht nog niet is.

In mijn jeugd zat ik met mijn gender. Mijn moeder heeft me toen enkele voordelen van het hebben van een piemel uitgelegd.

In de zomer van 2019 viel het me op hoe verschrikkelijk uitgedroogd de wereld was; grasvelden veranderden in woestijnen, en nog steeds ging iedereen braaf naar de wc om daar een plasje met 5 liter water door te spoelen. Ik kreeg toen het idee dat ik het imago van wildplassen minder slecht wou maken. Maar hoe? Ik wist het nog niet precies, maar ik ging al wel het een en ander kliederen in Paint en Google Spreadsheets.

In de lente van 2020 brak Corona uit, en had ik ineens geen rede meer om naar buiten te gaan. Hier werd ik depressief van. Femke zei toen tegen mij: Ga alsjeblieft naar buiten! Ommetje lopen!. Dit ging ik toen doen, en dit deed mij goed! Om er wat regelmaat in te krijgen, stelde ik voor mijzelf dat ik mijn plaspauze voortaan maar buiten te doen, zodat ik zowel mijzelf als de natuur een handje hielp.

In de zomer van 2020 kwamen de eerste wappie-stickers op lantarenpalen. Dit stoorde mij enorm, hun stellingen waren anti-wetenschappelijk, anti-demoscratisch en vooral gericht op het verspreiden van samenzwerings-theorieën. Dit moest weg! En er moest iets leuks voor terugkomen!

Toen dook ik weer in het mapje, en begon ik het ontwerp van mijn aller eerste sticker af te maken. Ik wou het zo internationaal mogelijk houden, vandaar dat ik zo min mogelijk tekst heb gebruikt. Verder wou ik dat de sticker aanzette tot denken, door zowel de uitgedroogde distopie van nu, als een ideale, goed gehydrateerde natuur te laten zien. De sticker is half-rood, half-groen, net zoals het GroenLinks logo.

wildplas sticker

Hiermee was mijn eerste sticker geboren! De eerste oplage was 2000, en deze ging er best snel door heen. Fun fact! Het is me pas later opgevallen dat deze sticker per ongeluk een anarchistische sticker is geworden, doordat het twee halve driehoeken zijn. De Vrije Bond bied stickers aan met vergelijkbare ontwerpen, zoals o.a. Be Gay Do Crime.

Be Gay Do Crime, van de Vrije Bond

Op 26 en 27 maart 2022 heb ik meegespeeld in een Theatervoorstelling genaamd Boys Won't Be Boys. In voorbereiding daarop wou ik wat extra activistische stickers ontwerpen. In overleg met een andere LHBT activist(e) kwamen we op de conclusie: gender diversiteit is onderbelicht! Meer gender diverse stickers!

Het Instagram account @Kakelversememes leverde mij ultieme inspiratie op voor een statement waar ik heel erg veel voor voel: Gender en seksualiteit zijn fluïde. Ik vroeg en kreeg toestemming om hun meme uit te drukken als sticker.

Kakelverse memes 2021-10-12 gender en seksualiteit zijn fluide durf het bij jezelf te onderzoeken en voel je vooral niet gevangen door labels

Toch besloot ik iets anders te doen. Het voelde niet helemaal als mijn eigen. Ik wou meer doen met de pride vlaggen; de nonbinaire pride-vlag ziet er als volgt uit:

Nonbinary flag

Maar alleen een vlag zegt de meeste mensen niets. Er moest iets bij. Een leus! Hoe vertaal ik die veel te lange Nederlandse zin in een paar steekwoorden? Uit eindelijk koos ik voor Gender = Fluid; Deal with it!

En het symbool moest simpeler. Ik wou heel erg graag iets met het wc-symbooltje. Het mannetje/vrouwtje. Het is zo klassiek. Waarom niet half half? Eerst dacht ik, ik plak 'm gewoon op de vlag (zie links), maar toen vond ik de vlag nog niet fluïde genoeg, dus toen heb ik golfjes in de vlag geïntroduceerd (zie rechts).

Gender = fluid; deal with it, straightGender = fluid; deal with it, actually fluid

Verder wou ik gender neutrale toiletten agenderen. Samen met Shan van het Free Café kwam ik met de slogan: Gender neutral toilets! Please give a shit!; dit werd de sticker:

Gender neutral toilets! Please give a shit!

De oplage was 3000 stickers gender wc + 3000 stickers gender = fluid, en die voorraad is in een half jaar tijd ongeveer op. Van gender = fluid is nog een nieuwe oplage gekomen (2000), ditmaal met de juiste genderfluïde vlag.

Gender = fluid; deal with it, actually genderfluid

Naast gender wou ik ook seksualiteits-stickers. Bij De Rode Lap hebben ze wel de biseksuele, maar niet de panseksuele vlag. En ook hier vind ik dat de normale vlag maar saai is en niets zegt.

Helaas kan ik geen credit nemen voor het volgende ontwerp. Ik heb het namelijk van Twitter gejat. Helaas lukt het me niet meer om het Twitter account te traceren, maar de post was (meende ik) al 10 jaar oud, dus ik hoop niet dat de originele artiest hier boos van wordt. Uiteraard heb ik de signature van de echte artiest laten zitten.

Pansexual flag art

Het is al 2x voorgekomen dat ik anderen heb gevraagd of ik hun ontwerp naar de drukker zou mogen sturen.

Trans heart on a lesbian flag. The white stripe in the middle is continouos.
Make love not war on Ukrainian flag + Polyamorous flagUp with trees, down with capitalism, with trees and an anarchist logo.

Het trans-lesbische hartje heeft een oplage van 3000. Waarschijnlijk heb ik de populariteit een beetje te ruim ingeschat, maar ik vind 'm schatig, dus ik heb hier geen spijt van.

Voor m'n act van Boy's Won't Be Boys heb ik een cape van 7 pride vlaggen. Van alle pride vlaggen had ik op gegeven moment wel stickers, gemaakt of gekocht, behalve van de polyamoreuze vlag. In combinatie met de huidige situatie in Oekraïne besloot ik om een Make Love Not War sticker te ontwerpen, en hier de polyamoreuze vlag onder te plakken. Deze A7 sticker kan ik door midden knippen. Op deze manier heb ik 2 sticker ontwerpjes voor de prijs van 1! De oplage (3000) is waarschijnlijk te ruim ingeschat...

Voor Up With Trees, Down With Capitalism heb ik een oplage van 1000 gemaakt, deze voorraad is in een half jaar tijd verdwenen. Waarschijnlijk moet ik binnenkort weer eens naar de drukkerij om hier een nieuwe batch van te bestellen. Helaas is m'n geld nu eventjes op, en staat m'n kamer vol met dozen met stickers.

Trans heart on a lesbian flag. The white stripe in the middle is continouos. Trans heart on a men-loving-men flag. The white stripe in the middle is continouos.
Trans heart on a bisexual flag.Trans heart on a pansexual flag.

Sinds ik de trans-lesbian sticker heb gedrukt ben ik een aantal trans-mannen tegen gekomen die ook op mannen vallen. Ik voelde me stom dat ik dit niet eerder heb beseft! Als er iemand is met een sticker machine, help me! Graag! Ik zou graag wat extra variatie willen aanbrengen in de trans-love series, zie hierboven ook andere varianten.

Nonbinary flag wavyGenderfluid flag wavyFuck Farmers Go Vegan
Straight prideWie niet steelt of erft werkt tot die sterft

Veel mensen vertellen me dat het plakken en verspreiden van stickers slecht is voor de natuur. Hier ben ik het een klein beetje mee eens. Toch vind ik het zonde als mijn stickers op van lantaarn palen weggehaald worden. Soms denk ik namelijk dat ik alleen ben, dat ik de enige anarchistische antikapitalistische LHBT communist op de wereld is.

JE BENT NIET ALLEEN! Dat is de boodschap die ik wil verspreiden. Ik hoop zo dat eventuele lot-genoten de zin van het leven weer gaan inzien.

Als je stickers wilt, neem dan contact met me op. Dit mag via elk kanaal, maar uit ervaring weet ik dat ik het snelste op WhatsApp reageer. Ik ben niet comerciëel, dus ik doe niet echt aan verkopen, maar je kunt ze wel krijgen. Wel vind ik het erg fijn als het je zou lukken om de productiekosten (ongeveer €0.05 per sticker) zou kunnen vergoeden + de verzendkosten. Als dit niet lukt, ga ik kijken of er genoeg geld in mijn donatiepotje zit om je de stickers te schenken.

Wilt u een donatie doen? Heel graag, heel fijn! Mijn IBAN is NL69ASNB0777428245 of neem contact met me op.

Terug naar creatief