TEZ-Groningen beschikt over veel overige disco-effecten. De eerste discolamp die ik kreeg voor mijn verjaardag was een disco-bal, maar al snel volgden er meer effecten.
Ik had al een trus vol met effecten in mijn slaapkamer hangen, toen ik 14 á 15 was. Van links naar rechts: Martin Mania DC2 (vlammen-projector), groene laser, Martin Mania EF1 (gobo-projector). Hieronder staan voorbeelden van het effect wat deze lampen te weeg brengen.
De Martin Mania EF1 is per 16 april 2016 in onderhoud. Lees meer.
Misschien valt het U op dat er in disco's vaak licht-vlekjes op de muren dansen. Vaak wordt dit effect gemaakt door een PAR-spot op een disco-bal te schijnen, zoals bijvoorbeeld hieronder.
Doordat de disco-bal rond draait, vliegen de licht-vlekjes door de ruimte. Een prachtig effect. Helaas wordt het motortje stevig vast geschroefd aan het plafond, waardoor deze moeilijk mee is te slepen naar licht-shows.
In plaats van een spiegel-bol, kunnen de vlekjes ook worden gemaakt door lenzen. TEZ Groningen beschikt over 2 Derbies en één Mystick LED. De Derbies zijn in staat om het effect van een disco-bal (min of meer) na te bootsen. De Mystick LED is een iets groter licht effect, het heeft grotere "licht-vlekken", maar berust zich op hetzelfde principe van lenzen en een arm met LED's die langs de lenzen vliegt.
Één van de twee Derbies heeft sinds juni 2013 een storing, en is sindsdien uit de roulatie/in onderhoud. Lees meer.
TEZ Groningen heeft ooit een rookmachine van 1200 Watt gehad, maar deze vond ik te krachtig (ook al bleek uit metingen dat deze 'slechts' 1.0 ~ 1.1 kW gebruikte). Inmiddels heb ik deze ingeruild voor een zuiniger model.
Het effect van een rookmachine wordt door veel mensen onderschat. Als licht-technicus moet ik erkennen dat de lampen beter tot zijn recht komt met rook, omdat de licht-stralen dan mooi zichtbaar worden. Zelfs een oude disco-bal lijkt op deze manier al gouw heel wat.
Een rookmachine heeft helaas veel nadelen. Los van geur, astma en rookmelders, heb ik nog een probleem ontdekt: Hij is niet energie-vriendelijk. Elektriciteit-centrales leveren de elektriciteit (output) zeer stabiel: 230 V wisselspanning. Wanneer deze rookmachine (of een andere groot-gebruiker) op het licht-net wordt aangesloten, wordt er best veel stroom gebruikt. Bij een rookmachine, warmt eerst het verwarmings-element op, dit betekend dat er 5 minuten lang stabiel ~1 kW uit het stopcontact wordt getrokken, vergelijkbaar met een waterkoker (er zijn ook waterkokers van 2.4 kW op de markt). Daarna is de rookmachine warm, en wordt het verwarmings-element uitgeschakeld. De problemen treden daarna pas op, doordat het verwarmingselement heel snel wordt in/uit geschakeld. Ik had, voordat ik m'n rookmachine inwisselde voor een zuiniger model, een idee om de rookmachine upgraden/downgraden. Lees meer.