Home > Disco > Apparatuur > PAR-spot's

PAR-spot's

TEZ-Groningen beschikt over 6 PAR-spot's, elk uitgerust met rode, groene, en blauwe led's (RGB). Met behulp van een licht-mengpaneel (DMX-controler) kunnen deze lampen worden aangestuurd. Ik heb een paar programmaatjes geschreven, zodat het effect van een loop-licht en een regenboog-licht kan worden gesimuleerd. Yay, disco :)

Bijna alle lampen (5 van de 6) kunnen ook zonder licht-sturing worden gebruikt, al lijken de PAR-spot's dan meer op een semi-professionele versie van de "Philips wake-up light" zonder afstandsbediening. Er kan gekozen worden tussen 6 kleuren + wit + uit, en er zitten nog wat disco-opties bij (o.a. fade (regenboog), sound (kleur veranderen geluid op geluid) en jump (kleur verspringt), met variabele snelheid/gevoeligheid. Bij DMX-sturing kunnen deze opties ook worden gebruikt, maar dan is het ook mogelijk om de kleur van de lampen heel specifiek in te stellen.

Geel = 100% R + 50% G + 0% B

Oranje = 100% R + 17% G + 0% B

Beige = 100% R + 17% G + 3% B

Warm wit* = 100% R + 32% G + 11% B (*ongeveer warm wit; ik zie dat het niet een perfecte match is met het warm-witte licht uit spaarlampen / andere LED-lampen. Dit is het dichts bij warm wit wat nog op wit licht lijkt. Persoonlijk vind ik oranje licht (schemer-licht) ook wel fijn.

Al is het eigenlijk beter om speciale foto-lampen te gebruiken, met wit LED-PAR-licht uit kom je ook een heel eind. Zo kan er bijvoorbeeld een donker halletje in een discotheek worden omgetoverd tot een plek waar een foto-sessie gehouden kan worden.

Een foto van een PAR-spot
Een statief met 3 PAR-spot's die aan staan; ze zijn ingesteld op de drie in verschillende kleuren (rood, groen, blauw). We kunnen de LED's zien branden.
Een statief met 3 PAR-spot's.
Een statief met 3 PAR-spot's die aan staan; ze zijn ingesteld op de drie in verschillende kleuren (rood, groen, blauw). De spot's schijnen naar een witte achtergrond.
Wanneer de 3 licht-vlekken overlappen, ontstaat er een mooie RGB-vlek
Een experiment, waarbij het ioniserend vermogen van rood licht wordt getest, met behulp van een PAR. Bij rood licht, lichten alle staafjes rood op; het lijkt er op dat er alleen verstrooiing optreed. Een experiment, waarbij het ioniserend vermogen van groen licht wordt getest, met behulp van een PAR. Bij groen licht, lichten rode en gele (en misschien ook groene) staafjes op (dankzij fluorescentie; de fotonen hebben genoeg energie om rood en geel te laten fluoresceren. Bij groen is het onduidelijk of er fluorescentie of verstrooiing optreed.) Een experiment, waarbij het ioniserend vermogen van blauw licht wordt getest, met behulp van een PAR. Bij blauw licht, lichten (bijna) alle staafjes op (dankzij fluorescentie, alleen bij de blauwe staafjes wordt getwijfeld of deze daadwerkelijk fluoresceren, of dat er verstrooiing optreed.)

Terug naar apparatuur