Home > Pers > Prinsessierups

Prinsessierups

In de zomer van 2019 brak er in Nederland een eikenprocessierups plaag uit. Heel veel mensen liepen rond met jeuk. Tijdens de Zalige Zomerweken werd landgoed Eissingeheem ook goed in de gaten gehouden. Vanwege de vele bomen werd en de verhoogde concentratie mensen was er een verhoogd risico op een uitbraak van de prinsessierups. Er werden extra inspecties en medische checks en voorzorgmaatregelen uitgevoerd. Zo worden de campinggasten besprenkeld met kracht, moed en liefde, om ze te beschermen tegen verdere symptonen van de prinsessierups.

Medische douche
Teun Zijp ontvangt een medische check

Ook Teun ontvangt een medische check. Ondanks de zorgvuldige medische behandeling treden er toch prinsessie symptonen bij hem op.

Prinsessie symptonen bij Teun Zijp

Om verdere verspreiding van de prinsessierups te voorkomen worden tijdens het avondeten alle prinsessen aan een aparte tafel gezet.

Prinsessen tijdens het avondeten

De volgende ochtend hangt er een cocon op het terrein.

Prinsessierups cocon

Er wordt aangeraden om afstand te houden van deze cocon.

Inspectie raad aan om afstand te houden van de prinsessierups cocon

Tijdens het avondeten begint de cocon te bewegen, en wordt deze binnengebracht, en op tafel gelegd.

Prinsessierups cocon op tafel

De medische crew is ten einde raad, en ook de wetenschapper maakt zich ernstige zorgen. Hij raad aan om de cocon af te voeren. De cocon is nog maar net uit het zicht verdwenen, als deze openbarst, en er een vlinder uit tevoorschijn komt.

Teun Zijp als prinsessie vlinder

De prinsessierups vlinder vliegt de eettent rond, tot hij oog in oog staat met de medische onderzoeker.

De prinsessierups vlinder spreekt

De onderzoeker was erg onder de indruk van de verschijning van de vlinder. "Wauw! Wat een prachtige vlinder! Ik wou dat ik ook zo'n mooie vlinder was!"

De vlinder vond alle aandacht maar overdreven. "Hou toch eens op een vlinder te willen worden! Zoals je nu bent, is zo veel mooier dan hoe je denkt dat je zou willen zijn."

© Zalige Zomerweken 2019

Terug naar pers