TEZ-Groningen beschikt over verschillende blacklights; vroeger één LED gun (belicht gericht en intens); tegenwoordig drie breedstralers (belicht een groot oppervlak), en >4 losse blacklight spaarlampjes (11 Watt, ongericht). Meer informatie over het verloop van verschillende blacklight apparatuur vind u op de onderhoud-pagina.
Wanneer er een verzoek wordt ingediend om een WHITE-party te houden, zijn hier veel blacklights voor nodig. Om toch aan de benodigde capaciteit te voldoen, wordt er soms gebruik gemaakt van een slim trucje: ook met blauw licht uit een RGB-LED-PAR werkt fluorescentie. Hieronder een experiment, waarin het "fluorescerend vermogen van RGB-LED-parren" wordt bepaald, door te kijken welke fluorescente pigmenten oplichten bij welke kleur.
Het resultaat is verklaarbaar met het foto-elektrisch effect.
Een rood foton heeft een golflengte van 620 – 750 nm; met de formule "E = hf = hc/λ " kan de energie van het foton worden uitgerekend; die blijkt 1.65 – 2.00 eV.
Een blauw foton heeft een energie van 2.75 – 3.26 eV, dit is duidelijk meer.
Wanneer er een foton wordt geabsorbeerd (dus de energie wordt door een fluorescent molecuul "opgenomen"), komt een elektron in een "aangeslagen toestand" (excited state); een toestand met meer energie.
Wanneer het fluorescente molecuul uit zijn "excited state" valt, zend het meerdere foton uit.
Een hoop fotonen worden uitgezonden in als onzichtbare infrarode (IR) fotonen. Er is dus energie-verlies. Daarom kan er alleen maar een foton van een lagere energie worden uitgezonden.
Het verschil tussen daglicht, fluorescentie en fosforescentie wordt door de volgende foto-serie duidelijk gedemonstreerd.