Home > Pers > Woonstrijdkamp

Achtergrond

Van 9 tot 11 september 2022 heb ik samen met krakers en anarchisten een tentenkamp in het Noorderplantsoen gemaakt. Dit deden we uit protest tegen de huidige wooncrisis. 'Als we geen huis of kamer kunnen krijgen, waar blijven we dan? Hier?'

Foto uit Dagblad van het Noorden met daarin Teun Zijp en het infopunt.

Dagblad van het Noorden kwam langs om een babbeltje met ons te maken. Helaas belandde ons artikel achter een pay-wall. Wij zitten hier voor onze doelen, niet voor ramp-toerisme. Uiteraard respecteer ik journalistiek, maar ik denk dat het van belang is dat deze artikelen niet oneindig gegijzeld blijven, en vandaar dat ik dit artikel (na een week) alsnog openbaar leesbaar maak, dus zonder paywal.

Gepubliceerd in Dagblad van het Noorden, weekend, 10 september 2022.

Woonactivisten kraken het Noorderplantsoen. 'Tégen de woningcrisis, vóór rechtvaardigheid'

Zes kleine tenten, één legertent, spandoeken en activistische stickers. Een groep van ongeveer dertig activisten 'kraakt' dit weekend een grasveld in het Noorderplantsoen in Groningen. Ze slapen twee nachten in tentjes op een grasveld. Wij willen aandacht voor de woningnood.

Door Matthijs Sorgdrager ⚫ 9 september 2022, 20:53

Teun Zijp is 28, heeft lang haar en draagt een trui van Dwars, de jongerentak van GroenLinks. Die (Teun is nonbinair en wordt niet liever niet met 'hij' of 'zij' aangesproken) zit aan een tafel naast het kamp met een groot bord: 'Infopoint'. Die geeft voorbijgangers informatie, activistische stickers ('Eet de rijken') en flyers van het kraakspreekuur.

'Zet daar sociale woningen neer'

Een buurtbewoonster vraagt wat Teun en diens kameraden van plan zijn. Noorderzon is afgelopen, het was nét weer rustig. Zijp stelt haar gerust. Om zes uur is er een veganistisch diner, om zeven uur een akoestisch concert en om tien uur is het stil.

Dan is het goed. Trouwens, ze is het eens met de activisten. Laatst zag ze dat ergens vijftien villa's waren gebouwd. Belachelijk! Bouw sociale huurwoningen..

'Dit leeft!'

De groep komt overduidelijk uit het kraakcirquit. Slaat het protest wel aan bij de 'gewone mensen'? Zeker, zegt woordvoerder Jakob van der Heijde (23). De wonodemonstraties worden altijd goed bezocht. Dit leeft echt.

Henry (26) uit Estland studeert journalistiek aan de universiteit en maakt zich grote zorgen. Hij woont in een kamer in het noorden van de stad Groningen, maar moet daar over vier maanden uit. Ik weet niet waar ik dan moet wonen. Hij is een van de weinige 'niet-krakers' en vindt dat prima. Ik vind het interessant om met anderen over dit probleem te praten.

Zet hij vannacht ook een tentje op? Nee natuurlijk niet. Ik heb toch een kamer.

Gepubliceerd in Dagblad van het Noorden, weekend, 10 september 2022.

Als u dit artikel leuk vind, bekijk dan ook mijn artikel over het regenboogpiet.

Terug naar pers