Home > Pers > Geschiedenis

Persoonlijk

Hoe is TEZ Groningen ontstaan?

Ik ben Teun, en ik heb een passie voor discolampen. Ik heb ze met zakgeld bij elkaar gesprokkeld.

In 2010 ging het niet zo lekker op school met mij, ik werd gepest in de klas, en had mijn vrienden vooral bij mijn zwemclub TriVia. Samen met 2 andere vrienden groeide het idee om de lampen te gaan verhuren.

Ik kocht wat kabels en statieven, en ik kon mezelf gaan verhuren. Tenminste, dat dacht ik, maar na een paar keer oefenen en stuntelen met de statieven opbouwen in mijn kamer kwam ik erachter dat ik het niet in mijn eentje kon.

Gelukkig vond ik hulp binnen mijn vriendenkring. Via wedstrijdzwemmen van TriVia ken ik Fabian en Wouter.

Fabian had wel iets met muziek, en samen regelden we dat hij de DJ zou zijn als ik een lichtshow had.

Wouter zag het ook wel zitten om mij mee te helpen met mijn bedrijf. Hij wilde het management wel doen. Dit betekende dat hij de overige klusjes op zich nam en hielp met het opbouwen van de show.

Als er een show binnen was, gingen we met z'n allen opbouwen, draaien en afbreken. Wouter en Fabian vonden het leuk om te helpen, en ik was blij dat ik niet alles in mijn eentje hoefde te doen.

2013-10-19 19.19.37 TriVia in de Jumbo tijdens Bubble-tournooi 2013.

Hoe gaat het nu?

Fabian is verhuisd, en kan mij niet meer helpen bij werkzaamheden rondom de licht- en geluidshows.

Wouter en ik hebben het altijd druk met school.

Wouter wil mij nog altijd graag helpen als ik weer eens een lichtshow heb, helaas is hij minder beschikbaar sinds hij in Harlingen een opleiding volgt, en daar woont.

Ik heb in 2013 mijn HAVO-diploma & VWO-certificaten gehaald, in 2014 een HBO-propedeuse in chemische analyse, en een 2015 uni-propedeuse in Chemistry gehaald. School was, is, en blijft mijn hoogste prioriteit. De werkdruk vanuit school zal in de toekomst (waarschijnlijk) niet minder worden, daarom worden nevenactiviteiten zoals lichtshows voor TEZ Groningen op een lager pitje gezet.

Toch is mijn passie voor discolampen zo groot, dat ik heb geïnvesteerd in meer discolampen, maar ook een rookmachine en een movinghead. Achteraf gezien misschien een impulsieve aankoop. Ik word blij van een goede lichtshow, en rook maakt een lichtshow beter, maar ik moet waakzaam zijn met het aanschaffen van apparatuur. Het is niet erg dat ik geef meer aan apparatuur uitgeef, dan dat de apparatuur in geld oplevert, zolang ik de apparatuur dagelijks kan gebruiken, zoals een lamp. De rookmachine mocht ik echter nooit gebruiken wegens rookvrije-zone's (ouders huis) en rookmelders.

Wat is het doel van TEZ Groningen?

Het oorspronkelijk doel van TEZ Groningen (als bedrijf) was het verzorgen van licht en geluid op feesten en andere evenementen.

Wat is de toekomst van TEZ Groningen?

TEZ Groningen is een uit de hand gelopen hobby, dus eerder vergelijkbaar met een niet-commerciële organisatie. TEZ Groningen kán dus niet failliet.

Toch heeft TEZ Groningen minder klanten dan vroeger. Misschien bestaat deze term nog niet, maar ik denk dat TEZ Groningen het best omschreven kan worden als "een slapend bedrijf". We bestaan wel, we zijn niet dood, maar er gebeurt niet zo veel.

Dit maakt voor mij gelukkig niet zo veel uit. Ik heb een leven zonder schulden, en ik vind het heerlijk.

Hoe zie ik de toekomst? Altijd optimistisch! Ik ben erachter gekomen dat lichtshows mij minder tijd kosten als ik alle kabels dubbel heb; dan hoef ik alleen maar de lampen in te pakken, en op locatie op te bouwen en af te breken. Dit bespaart het het afbreken van de kabel-installatie van het magazijn (mijn slaapkamer).

Verder zijn er veel mensen om mij heen die bereid zijn om me te helpen. Sommigen als DJ, anderen als roadie. Op deze manier kan TEZ Groningen het licht en geluid op kleinschalige feesten en evenementen blijven verzorgen.

Wat is het doel van TEZ Groningen?

TEZ Groningen is gespecialiseerd in het verzorgen van licht en geluid op feesten en andere evenementen.

TEZ Groningen is echter nooit opgericht als commerciël bedrijf. Natuurlijk is geld is fijn om te hebben, maar geld is niet het einddoel. Een overvloed aan geld maakt mensen hebberig, en niet gelukkig.

Het geven van een lichtshow word dus eerder als 'manier van lol maken' gezien dan als doel opzich.

Heb je interesse, vragen, opmerkingen, of heb je gewoon zin om kennis te maken? Neem dan contact met mij op.

Meer over Teun.

Terug naar pers