Home > Pers > Perenbomen

Perenbomen

Marriel Edzes en Teun Zijp zijn Perenboom-bazen

Op 22 Augustus 2020 heb ik Klimaatadaptatie Groningen geholpen met het uitdelen van 4000 perenbomen. Gratis! Het verhaal dat deze perenbomen gratis af te halen waren werd een paar dagen van tevoren gedeeld via Dagblad van het Noorden en Sikkom. Hieronder het verhaal + fotocollage van wat ik gedaan heb.

De perenbomen waren vanwege Corona niet verkocht, en moesten dus vernietigd of gedoneerd worden. 4000 bomen klonk Marriël als heel veel bomen. Ze was bang dat ze met een enorme rest-partij over zou blijven, dus ze wou het liefst er zo snel mogelijk vanaf! Neem zoveel mee als je kunt! Nouja, oké, logistiek gezien is een maximum wel handig. 50? 25?

Omdat de nieuwspagina's van Dagblad van het Noorden en Sikkom masaal via social media gedeeld werd, had ik het gevoel dat de vraag naar gratis perenbomen niet het probleem zou zijn. Diezelfde ochtend bleek er rondom Heerenveen al zulke enorme files te zijn dat ze besloten om eerder te beginnen met bomen uitdelen.

De socialist in mij wou zo veel mogelijk mensen met een boom, ipv een paar mensen met zo veel mogelijk bomen. 25 bomen leek mij te veel. Daarom besloot ik de boel te saboteren. De bomen zijn per 5 ''verpakt'', met een touwtje beneden en boven vast gemaakt. Op de foto hieronder zie je dat ik deze touwtjes doorknip. Hierdoor werd het lastiger om 25 bomen per persoon mee te nemen.

Teun knipt alle touwtjes door

Wethouder Glimina Chakor deelt de aller eerste perenboom uit.

Glimina Chakor opent

Wethouder Glimina Chakor deelt de aller eerste perenboom uit.

De eerste uitgedeelde perenboom

Deze meneer (een boer) wou meer perenbomen. Zo snel als ik kon gaf ik nog snel een paar perenbomen door aan Glimina.

Teun Zijp en Glimina Chakor

Deze meneer (inmiddels een boze boer) zei dat hij voor 25 perenbomen kwam. Pas nadat er 25 bomen uitgeteld waren, liep hij eindelijk verder.

boer met 25 bomenperenbomen

Hij was niet de enige die voor 25 bomen kwam.

boer met 25 bomenperenbomen
boer met 25 bomenperenbomen

Normale huishoudens willen ook meer dan 1 perenboom. Het liefst zo veel als dat er in de tas passen...

Teun Zijp geeft perenbomen aan student. Tasje erbij?

...of zoveel als ze er op de fiets meekrijgen...

Bomen op de fiets

...maar de rij was inmiddels gegroeid...

De rij voor gratis perenbomen in Vinkhuizen bij Tuin In De Stad

...en de doorstroom was maar laag, hierdoor ontstond ook bij ons een file.

Verkeersregelaars

Uiteindelijk heeft Wethouder Glimina Chakor besloten dat er maar maximaal 5 bomen per persoon meegenomen mogen worden. Dit bevorderde de doorstroom aanzienlijk! Ook waren er inmiddels al zoveel bomen uitgegeven dat we bij de vijver waren uitgekomen. Hier zie je mij de bomen uit de vijver doorgeven aan Marriël, die ze uitgeeft aan de mensen in de rij.

Teun Zijp en Marriel Edzes Ed6

Het sjauwen in de vijver maaktte me een beetje nat. De rest kwam van de regen.

Regen

Was het het waard? NATuurlijk! Vooral toen ik erachter kwam dat ik de krant stond!

Teun Zijp in de krant met bomen

Aan het eind heb ik één boom meegenomen. Niet voor mijzelf, maar voor de ouders van Femke.

Perenboom geplant

Na één week zaten er al knoppen aan. Volgens mij denkt de perenboom dat het lente is, omdat hij net uit de koeling komt.

a
Perenboom bloeit

Al met al was het avontuur van de perenboom. Ik ben benieuwd of de boom ook peren zal gaan geven! Wil je ook een gratis perenboom? Houd dan de website van Klimaatadaptatie Groningen in de gaten!

Terug naar pers