Home > Pers > Black Lives Matter

Black Lives Matter

Op 2 juni 2020 heb ik samen met Black Ladies of Groningen, Women's March Groningen en de Groningen Feminist Network met het Black Lives Matter protest in Groningen mee geprotesteerd.

Black Lives Matter Groninger Internet Courant

Achtergrond

The New York Times heeft een hele goede analyse gemaakt van George Floyd's dood, uitgelegd in de video hieronder:

Helaas is de gebeurtenis van 25 mei 2020 geen uitzondering. Het gebeurt vaak dat onbewapende mensen worden vermoord door de politie, helaas disproportioneel vaak zwarte mensen of mensen met kleur. Er zijn vele bronnen die dit onderschrijven, elke bron plaatst het in een ander format, bijvoorbeeld door enorm lange lijsten met namen of met een foto en een kort verhaaltje.

Soms worden de politieagenten die betrokken zijn bij zo'n moord, ontslagen en vervolgd, maar helaas ook dat niet altijd. Het lijkt er heel vaak op dat er sprake is van geïnterstitionalizeerd racisme is, waarbij het instituut de handen boven het hoofd houd van de schuldige politie-agent.

Hiertegen komen wij, de demonstranten, in opstand!

Protest!

Grote Markt gevuld
ProtestantGrote Markt gevuld
Teun Zijp met protestbordenTeun Zijp met protestborden

Credits voor de foto's gaan naar James Nyirenda (IG: @iamjamoesie & @clickedbyjames) en Musetta Blaauw.

In verband met Corona heeft de organisatie van dit protest afspraken gemaakt met de burgemeester. Mondkapjes en 1.5m afstand zijn verplicht. Van boven ziet dit er als volgd uit:

Grote markt vanaf Martinitoren

History

Amerika heeft een lange geschiedenis met geïnterstitionalizeerd racisme. Het hele land is zo'n beetje gebouwd op slavernij; de wonden hiervan zijn diep en bijna niet te genezen. Thievery Cooperation heeft hier een liedje over. Dit liedje wil ik graag met jullie delen, niet alleen omdat het een politiek getint nummer is, en omdat het fijn is om iemand aan het woord te hebben die (helaas) dagelijks geconfronteerd wordt met de problematiek waar we tegen demonstreren, maar ook omdat het simpelweg een heel cool nummer is.

Only Black Lives Matter? Why not All Lives Matter?

Sommige mensen snappen niet waarom de beweging Black Lives Matter heet.

Not only black lives matter

Nasleep

2 week na het protest werd de opinie van Nederland rondom Zwarte Piet gepeild. Het lijkt erop dat protesteren helpt! Eindelijk heeft meer dan de helft van Nederland door dat Zwarte Piet aangepast moet worden!

Minder dan de helft van Nederland vind dat Zwarte Piet moet blijven

Hier ben ik blij om, zeker na mijn eerdere protest tegen Zwarte Piet.

Terug naar pers

te