Home > Onderzoek > Onderhoud

Home > Foto > Foto's van Apparatuur > Onderhoud

Onderhoud

TEZ Groningen beschikt over veel apparatuur. Veel van de disco-apparatuur is standaard, maar sommige apparatuur is zelf gebouwd.

Momenteel vind u op deze pagina gepland en ongepland onderhoud, en de plannen voor nieuwe wilde ideëen. Later zal deze pagina worden aangevuld met de custom apparatuur die al in gebruik is.

Ik repareer inmiddels zo'n 3 en een half jaar fietslampjes. Ik steel ze als ik ze kapot tegen kom op straat. Alleen als ze kapot zijn! Dit is het vaakst voorkomende probleem in een fietslampje: de batterij is leeg.

Nieuwe CR2032 batterijen zijn te koop bij:

Action (€0.85 per 8)

Jysk (€1.25 per 8)

SoLow (€1 per 5 ongeveer?)

AH (€2 per 1), ga dus nooit naar de AH!

Het schijnsel van Martin Mania EF1: gobo's

De Martin Mania EF1 is per 16 april 2016 in onderhoud. Het halogeen-lampje is doorgebrand, en moet vervangen worden. Er wordt onderzocht of een upgrade naar LED mogelijk is.

Wanneer dit project lukt, zal ook de Martin Mania DC2 (vlammen-projector) in onderhoud komen. Momenteel wordt de halogeenlamp in de Martin Mania DC2 gekoeld met een ventilator, deze maakt ongeveer 70 dB geluid. Wanneer deze 100 Watt halogeenlamp wordt vervangen met een LED is ventilator-koeling (hopelijk) overbodig.

2016-07 Update: LED-lamp gekocht bij Okaphone, de lamp (7,5W) werkt, maar heeft helaas een kring met LEDs, in plaats van een punt-bron. Zonder filter is de ring duidelijk zichtbaar in de gobo's. Met filter is de lichtbron nog niet helemaal egaal, er is nog steeds een donkere stip in het midden van de gobo's. Een ander nadeel is dat de lamp diffuus is, in plaats van een gerichte spot. Tot slot is warm wit niet aan te raden voor gobo's, omdat er te weinig blauw in warm wit licht zit.

2016-09 Update: LED-lampen besteld bij Lightinthebox. De specificaties zien er beter uit (stralingshoek = 30°), maar na 2 maand nog niet geleverd, omdat ik het kamernummer bij het aflever-adres was vergeten te vermelden. Op 16 september, alsnog opnieuw besteld. To be continued...

2016-09 Update: LED-lamp uitgezocht bij Aliexpress. De lamp heeft meer power (15W) maar de stralingshoek is minder ideaal (60°). Maar misschien nog wel belangrijker: Aliexpress levert, en heeft geen verzendkosten.

Derbies

Één van de twee Derbies heeft sinds juni 2013 een dip-switch-storing, en is sindsdien uit de roulatie/in onderhoud. De dip-switch is beschadigd, hierdoor blijft het apparaat steken op een instabiel/niet bestaand DMX-kanaal, waardoor deze lamp niet aangestuurd kan worden, waardoor er geen licht uit komt. Er wordt onderzocht of (en hoe) de dip-switch vervangen kan worden. Wellicht is het makkelijker om het probleem te omzeilen: met een down-grade (naar een ander/simpeler moeder-bord) waarna de Derby automatisch in geluid-gestuurde modus komt na inschakeling. Helaas blijft dit project liggen, wegens gebrekkige technische kennis. Mocht u hier meer verstand van hebben, neem dan graag contact met me op.

2017-01 Update: Derby is gerepareerd, een van de schakelaars bleek voor instellingen te zijn. De schakelaar staat nu goed, 'niets meer aan doen'. Deze lamp werd op 2017-01-07 voor het eerst weer in bedrijf genomen.

Rook-machine

TEZ Groningen beschikt over een rookmachine van 1200 Watt (volgens het boekje, metingen geven 1.0 ~ 1.1 kW). Het effect van een rookmachine wordt door veel mensen onderschat. Als licht-technicus moet ik erkennen dat de lampen beter tot zijn recht komt met rook, omdat de licht-stralen dan mooi zichtbaar worden. Zelfs een oude disco-bal lijkt op deze manier al gouw heel wat.

De rookmachine heeft helaas veel nadelen. Los van geur, astma en rookmelders, is er nog een probleem ontdekt: Hij is niet energie-vriendelijk. Elektriciteit-centrales leveren de elektriciteit (output) zeer stabiel: 230 V wisselspanning. Wanneer deze rookmachine (of een andere groot-gebruiker) op het licht-net wordt aangesloten, wordt er best veel stroom gebruikt. Bij een rookmachine, warmt eerst het verwarmings-element op, dit betekend dat er 5 minuten lang stabiel ~1 kW uit het stopcontact wordt getrokken, vergelijkbaar met een waterkoker (er zijn ook waterkokers van 2.4 kW op de markt). Daarna is de rookmachine warm, en wordt het verwarmings-element uitgeschakeld. De rookmachine verbruikt dan nog maar 50~100 Watt. Dat is eigenlijk best energie zuinig.

Het probleem: Het verwarmings-element wordt weer ingeschakeld (1.2 kW) wanneer het is afgekoeld, en weer uitgeschakeld wanneer hij warm is (meestal duurt dit minder dan een halve seconde). Deze (normale) feet-back-loop zorgt er voor dat de stroom-consumptie van de rookmachine niet stabiel is.

De consequenties: audio-versterkers hebben hier heel veel last van. Een knal over de speakers is een bekend fenomeen. Knal + rook + een zaal vol mensen = paniek in de tent. Geen fijne combinatie.

De oplossing: een inteligentere feet-back-loop. Ik wil de rookmachine laten schakelen naar een lager vermogen, wanneer het verwarmingselement maar een klein beetje is afgekoeld, zou hij ook rustig met 300 Watt kunnen opwarmen. Dit idee ligt helaas nog als concept, het grootste probleem is dat ik niet weet hoe de rookmachine nu de temperatuur weet (welk draadje is van de thermometer, hoe zet ik de gemeten spanning om in een temperatuur (NTC-specifiek), en hoe wordt dit door de rookmachine geïnterpreteerd? Momenteel zijn er nog te veel onzekerheden om te experimenteren (draadjes los te halen); ik wil hem niet kapot maken met een melt-down...

Terug naar foto's van apparatuur

Terug naar onderzoek