Home > Onderzoek > Onderhoud

Home > Disco > Disco Apparatuur > Onderhoud

Onderhoud

TEZ Groningen beschikt over veel apparatuur. Veel van de disco-apparatuur is standaard, maar sommige apparatuur is zelf gebouwd.

Momenteel vind u op deze pagina gepland en ongepland onderhoud, en de plannen voor nieuwe wilde ideëen. Later zal deze pagina worden aangevuld met de custom apparatuur die al in gebruik is.

Ik repareer inmiddels zo'n 3 en een half jaar fietslampjes. Ik steel ze als ik ze kapot tegen kom op straat. Alleen als ze kapot zijn! Dit is het vaakst voorkomende probleem in een fietslampje: de batterij is leeg.

Nieuwe CR2032 batterijen zijn te koop bij:

Action (€0.85 per 8)

Jysk (€1.25 per 8)

SoLow (€1 per 5 ongeveer?)

AH (€2 per 1), ga dus nooit naar de AH!

Het schijnsel van Martin Mania EF1: gobo's

De Martin Mania EF1 is per 16 april 2016 in onderhoud. Het halogeen-lampje is doorgebrand, en moet vervangen worden. Er wordt onderzocht of een upgrade naar LED mogelijk is.

Wanneer dit project lukt, zal ook de Martin Mania DC2 (vlammen-projector) in onderhoud komen. Momenteel wordt de halogeenlamp in de Martin Mania DC2 gekoeld met een ventilator, deze maakt ongeveer 70 dB geluid. Wanneer deze 100 Watt halogeenlamp wordt vervangen met een LED is ventilator-koeling (hopelijk) overbodig.

2016-07 Update: LED-lamp gekocht bij Okaphone, de lamp (7,5W) werkt, maar heeft helaas een kring met LEDs, in plaats van een punt-bron. Zonder filter is de ring duidelijk zichtbaar in de gobo's. Met filter is de lichtbron nog niet helemaal egaal, er is nog steeds een donkere stip in het midden van de gobo's. Een ander nadeel is dat de lamp diffuus is, in plaats van een gerichte spot. Tot slot is warm wit niet aan te raden voor gobo's, omdat er te weinig blauw in warm wit licht zit.

2016-09 Update: LED-lampen besteld bij Lightinthebox. De specificaties zien er beter uit (stralingshoek = 30°), maar na 2 maand nog niet geleverd, omdat ik het kamernummer bij het aflever-adres was vergeten te vermelden. Op 16 september, alsnog opnieuw besteld. To be continued...

2016-09 Update: LED-lamp uitgezocht bij Aliexpress. De lamp heeft meer power (15W) maar de stralingshoek is minder ideaal (60°). Maar misschien nog wel belangrijker: Aliexpress levert, en heeft geen verzendkosten.

2022-03 Update: De Martin Mania DC2 (vlammen-projector) is tijdens een verhuur gestolen. Ik heb via Ebay een nieuwe Martin Mania DC2 gekocht. Hierdoor zit er nu wel weer een 100W halogeenlamp in ipv een LED lamp. Ik weet niet precies wanneer ik er aan toe kom om deze te vervangen.

Één van de twee Derbies heeft sinds juni 2013 een dip-switch-storing, en is sindsdien uit de roulatie/in onderhoud. De dip-switch is beschadigd, hierdoor blijft het apparaat steken op een instabiel/niet bestaand DMX-kanaal, waardoor deze lamp niet aangestuurd kan worden, waardoor er geen licht uit komt. Er wordt onderzocht of (en hoe) de dip-switch vervangen kan worden. Wellicht is het makkelijker om het probleem te omzeilen: met een down-grade (naar een ander/simpeler moeder-bord) waarna de Derby automatisch in geluid-gestuurde modus komt na inschakeling. Helaas blijft dit project liggen, wegens gebrekkige technische kennis. Mocht u hier meer verstand van hebben, neem dan graag contact met me op.

2017-01 Update: Derby is gerepareerd, een van de schakelaars bleek voor instellingen te zijn. De schakelaar staat nu goed, 'niets meer aan doen'. Deze lamp werd op 2017-01-07 voor het eerst weer in bedrijf genomen.

2020 Update: De lamp raakt vaker in storing, en gaat ook af en toe op mysterieuze wijze uit storing. Er hebben inmiddels al wat mensen naar gekeken, maar de fout is niet makkelijk te herproduceren, dus het blijft een beetje spooky.

TEZ Groningen beschikt over een rookmachine.

Vroeger had ik een rookmachine van 1200 Watt (volgens het boekje, metingen geven 1.0 ~ 1.1 kW). Het effect van een rookmachine wordt door veel mensen onderschat. Als licht-technicus moet ik erkennen dat de lampen beter tot zijn recht komt met rook, omdat de licht-stralen dan mooi zichtbaar worden. Zelfs een oude disco-bal lijkt op deze manier al gouw heel wat.

Een foto, gemaakt toen ik de rookmachine aan het testen was. Veel mensen houden niet van rook, daarom wordt de rookmachine bijna nooit gebruikt. Toch komt het licht beter tot zijn recht met rook. Een foto met de disco-bal in de spot-lights. Een vleugje rook (wier-rook) voor het effect.

De rookmachine heeft helaas veel nadelen. Los van geur, astma en rookmelders, is er nog een probleem ontdekt: Hij is niet energie-vriendelijk. Elektriciteit-centrales leveren de elektriciteit (output) zeer stabiel: 230 V wisselspanning. Wanneer deze rookmachine (of een andere groot-gebruiker) op het licht-net wordt aangesloten, wordt er best veel stroom gebruikt. Bij een rookmachine, warmt eerst het verwarmings-element op, dit betekend dat er 5 minuten lang stabiel ~1 kW uit het stopcontact wordt getrokken, vergelijkbaar met een waterkoker (er zijn ook waterkokers van 2.4 kW op de markt). Daarna is de rookmachine warm, en wordt het verwarmings-element uitgeschakeld. De rookmachine verbruikt dan nog maar 50~100 Watt. Dat is eigenlijk best energie zuinig.

Het probleem: Het verwarmings-element wordt weer ingeschakeld (1.2 kW) wanneer het is afgekoeld, en weer uitgeschakeld wanneer hij warm is (meestal duurt dit minder dan een halve seconde). Deze (normale) feet-back-loop zorgt er voor dat de stroom-consumptie van de rookmachine niet stabiel is.

De consequenties: audio-versterkers hebben hier heel veel last van. Een knal over de speakers is een bekend fenomeen. Knal + rook + een zaal vol mensen = paniek in de tent. Geen fijne combinatie.

De oplossing: een inteligentere feet-back-loop. Ik wil de rookmachine laten schakelen naar een lager vermogen, wanneer het verwarmingselement maar een klein beetje is afgekoeld, zou hij ook rustig met 300 Watt kunnen opwarmen. Dit idee ligt helaas nog als concept, het grootste probleem is dat ik niet weet hoe de rookmachine nu de temperatuur weet (welk draadje is van de thermometer, hoe zet ik de gemeten spanning om in een temperatuur (NTC-specifiek), en hoe wordt dit door de rookmachine geïnterpreteerd? Momenteel zijn er nog te veel onzekerheden om te experimenteren (draadjes los te halen); ik wil hem niet kapot maken met een melt-down...

2017-10 Update: Ik heb de rookmachine geruild met een minder krachtige rookmachine van 750W. Deze rookmachine produceert duidelijk minder rook, en dat vind ik eigenlijk wel fijn, omdat ik eigenlijk altijd in ruimtes met rookmelders moet werken.

Mijn aller eerste blacklight heb ik in 2010 gekocht - de Eurolite Blacklight LED punch. Geweldig ding!

Een foto waarin het effect van de Blacklight het best tot zijn recht komt; in het pikke donker, met fluorescente attributen.

In 2013 kocht ik een 2e Black Light armatuur: de Eurolite Floodlight 125W, maar ik kocht hem zonder lamp. Ik vond de hoge druklamp, waar het armatuur voor bedoeld was, namelijk maar eng - die werd mij veel te heet! Ik heb de lamp verbouwd zodat er een grotere spaarlamp in past. De verpakking zegt dat het 85 Watt zou moeten zijn, maar ik meet 40 Watt. Het grote voordeel van de UV spaarlamp is dat er vrijwel geen opwarm-tijd is, en omdat de lamp niet zo heet wordt, is het ook niet echt belangrijk om rekening met afkoel-tijden rekening te houden.

Eurolite Floodlight 125W armatuurGemodificeerde EUROLITE-Zwart-Floodlight-125W armatuur

Verder bestelde ik in 2013 bij Conrad 8 kleinere UV spaarlampen. De voornaamste rede hiervoor was omdat ik een volledig surrealistisch psychedelisch bedlampje wou.

Surrealistisch psychedelisch bedlampje

2017-12 Update: Helaas is er tijdens verhuur een blacklight spaarlampje gesneuveld.

Kapotte blacklight

Gelukkig had ik er wat op voorraad, dus het was geen ramp. Het was wel een drama om de kosten van de gebroken apparatuur weer te declareren...

2022-03 Update: De Eurolite Blacklight LED punch is tijdens een verhuur gestolen. Deze lamp is vervangen met 2 Eurolite LED Blacklight washers (Eurolite ip fl-30 cob uv, 34W volgens verpakking, 65W volgens meting).

Dit was het verhaal over onderhoud aan blacklights. Blacklight kunst vind u onder creatief. Het natuurkundige fenomeen van Fluorescentie wordt meer uitgelegd op de disco-pagina.

Wat er in mijn leven nog veel vaker kapot gaat is telefoons! Hieronder staat wat ik in 2021 in één jaar gesleten heb...

1 jaar aan kapotte telefoons in 2021

Mijn witte Sony Experia had het verassend lang volgehouden, totdat in de vakantie het oplaad stukje het besloot te begeven. Het frustrerende was dat de mobiel wel de illusie gaf dat ie oplaadde, maar na 24h aan de lader was hij nog steeds maar op 5%.

Op mijn nieuwe mobiel ging ik experimenteren met STRAVA. Omdat we tijdens Corona al wel buiten mochten zwemmen, maar nog niet binnen, en ik zag dat STRAVA ook een zwem-activiteit kon tracken, besloot ik om met mijn mobiel in mijn badpak te gaan zwemmen. Ik had niet door hoe dom dat was.

Helemaal rechts ligt een screen-protector. Er was massage-olie tussen het scherm en de screen-protector in gekomen. Dit maakte het touch-screen ongevoelig. In eerste instantie alleen maar op de plek waar de druppel zat, maar dit werd steeds groter en erger, tot het nivo waarop ik mijn pincode niet meer in kon voeren... Gelukkig was het voldoende om een nieuwe screen protector aan te schaffen.

Half jaar aan kapotte telefoons in 2022

Het halve jaar erop was niet veel beter overigens...Het stomme was ook dat ik toen juist de telefoon nodig had om les te kunnen geven op de universiteit, omdat het nog halve corona-tijd was, dus alle college's waren online, en vanwege het feit dat universiteiten tegewoordig vaker gehackt worden, was er op de Rijksuniversiteit Groningen 2-factor authentication ingevoerd. Hierdoor heb je een werkende telefoon nodig om jezelf te identificeren als je inlogt. Gelukkig kon de ICT afdeling mij helpen aan een tijdelijke oplossing.

Gelukkig kon het scherm van de telefoon vervangen worden, de rest van de telefoon deed het nog gewoon.

Half jaar aan kapotte telefoons in 2022

Helaas heb ik ook toen weer binnen een half jaar mijn telefoon laten vallen, en zat er weer een barst in mijn scherm. Omdat ik mijzelf ken, heb ik die barst niet meteen gerepareerd, maar heb ik eerst gewacht totdat het grotere ongeluk ging gebeuren. Binnen een half jaar liet ik mijn mobiel nog eens vallen, toen viel hij plat op het scherm waar geen bescherming zat.

Terug naar discoapparatuur

Terug naar onderzoek