Home > Onderzoek

Onderzoek

Ik heb dyslexie, hierdoor gaat het lezen van boeken mij niet zo goed af. Meestal lees ik zo min mogelijk, en probeer ik de rest zelf te ontdekken.

Het aller leukste vind ik om de dingen die ik heb ontdekt door te geven aan anderen. Het doel van deze pagina om zo veel mogelijk van mijn ontdekkingen openbaar te maken.

Ik ben in september 2018 begonnen met de Topmaster Nanoscience. Dit is een zware studie. Helaas heb ik hierdoor minder tijd om hier nieuwe stukjes te plaatsen.

De Topmaster Nanoscience is een trainingstraject naar PhD toe. PhD-studenten zijn betaalde onderzoekers. Het lijkt me geweldig om later van m'n hobby mijn werk te maken.

Ik heb van september 2014 tot augustus 2018 scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen gestudeerd, en de studie afgerond met een bachelor. In het studie jaar 2017-2018 heb ik vooral natuurkunde vakken gevolgd. Veel onderzoek wat ik hier heb gedaan vielen onder de practicum-vakken. Dit mag helaas niet gepubliceerd worden omdat het plagiaat in de hand werkt.

Mijn bachelor-thesis ging over het ontwikkelen van een nieuw force-field voor moleculaire dynamica: Martini 3. Ik zal mijn werk hier openbaar maken zodra Martini 3 is gepubliceerd.

Correctie tentamen

Hieronder het bericht van Erik van der Giessen, een professor in Mechanica, dat op 22 november 2017 Nestor werd geplaatst.

---

Question 1e in M&R Exam Oct 31, 2017

Question 1e reads:

Exam question 1e. Which of the curves, A, B, C or D in the figure below characterises a critically damped oscillator?

and answer A was scored as being correct. Some students, however, argued that the correct answer should be B. Eventually, Teun Zijp convinced me by carefully plotting the solutions for initial conditions x(0)=1 and dx/dt(0)=0 by means of Mathematica:

Teun's solution for Exam question 1e.

All exam papers will therefore be re-checked, and both answer A and B will get 1 point. It may take a couple of days, however, before this is done and the corrected grades for NAMR1 will appear on Progress. I apologize for the inconvenience.

E. van der Giessen

---

Download het Mathematica notebook.

Ik erger me aan mensen die beweren dat mannen en vrouwen anders zijn.

Op 25 september 2018 was ik bij een lezing "De man is geen jager", door Jelto Drenth. Hij begon zijn lezing als volgt:

"Geacht publiek, ik groet u gender neutraal om een statement te maken. De verschillen tussen man en vrouw zijn overrated. Dit komt mede dankzij de publicaties van Diederik Stapel, die zijn meetresultaten uit zijn duim zuigt."

Dit word onder meer onderschreven wanneer een van zijn conclusies getest word. Zo kwam Diederik stapel tot de conclusie dat mannen eerder geneigd zijn om impulsief risico te nemen dankzij het feit dat ze hogere testosteron spiegels hebben.

Shown-is-a-depiction-of-the-bimodal-distribution-of-raw-baseline-salivary-testosterone-man-and-woman

Het verschil in testosteron concentraties tussen mannen en vrouwen (zie hierboven) is inderdaad aanwezig en significant. Bron: Researchgate.

Density-plot-of-sex-difference-in-risk-taking-measure-Density-plot-showing-men-and-woman

Hierboven is de histogram van de mate waarin mannen en vrouwen impulsieve risico's nemen. Er is inderdaad een verschil, en wanneer de sample size groot genoeg is, mag dit wetenschappelijk gezien ook "een significant verschil" genoemd worden. Maar laten we wel wezen, het verschil tussen mannen en vrouwen is zo goed als verwaarloosbaar, en de correlatie met testosteron is ver te zoeken. Bron: Researchgate.

Al van jongs af aan vind ik het leuk om experimenten te doen, zoals dingen in de magnetron stoppen, kijken wat het stroomverbruik / rendement is van apparaten, andere dingen te meten, berekeningen te maken, en zo dingen te weten te komen.

Omdat ik me kan voorstellen dat je het leuk vind om een paar experimenten te zien, maar je er zelf geen apparatuur voor hebt of een magnetron voor wilt opofferen, maak ik zo veel mogelijk van mijn onderzoek openbaar.

Profielwerkstuk: Geluid in grote installaties

In de magnetron: BioEthanol + starter (tl-lamp), omdat dit de enige combinatie is om met bio-ethanol een steekvlam in een magnetron te krijgen

In de magnetron: aluminium-folie, ook altijd leuk!

In de magnetron: een gloeilamp, wat zal daar nu mee gebeuren?

Onderhoud aan apparatuur, gepland en ongepland onderhoud.